Een klimaatbestendig, robuust en mooi watersysteem
Wat wilden we bereiken?
Een veilig en klimaatbestendig watersysteem met een robuust beheer en met mooi en beleefbaar oppervlaktewater en gezond drinkwater.
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd
Het waterbewustzijn in ’s-Hertogenbosch vergroten. Met een langdurige campagne maken we particulieren, bedrijven en woningbouwverenigingen bekend met de toename van hevige neerslag en de gevolgen van het grootschalig verharden van tuinen en terreinen. Met een positieve benadering van vergroening, o.a. door groene daken en (onderhoudsarme) groene tuinen, wordt verharding afgekoppeld en het leefklimaat in de stad verbeterd.
Gerealiseerd
Toelichting
De langlopende campagne waterbewustzijn is in 2018 doorgezet. Inwoners zijn geïnformeerd over de verandering van het klimaat en hoe het inrichten van tuinen hieraan kan bijdragen. De opzet en de uitvoering van de campagne richtte zich daarnaast ook op woningbouwverenigingen, bedrijven op bedrijventerreinen, scholen, tuincentra en hoveniers.
Het voortzetten van de bestaande subsidieregeling Groene daken.
Gerealiseerd
Toelichting
De subsidieregeling voor het stimuleren van de aanleg van groene daken is in 2018 voortgezet. Er heeft vanwege het succes een eenmalige verdubbeling van het subsidieplafond plaatsgevonden.
Het geactualiseerde hemelwaterbeleid (onderdeel van het waterplan 2016) uitvoeren bij nieuwbouw en renovatie via het bestemmingsplan.
Gerealiseerd
Toelichting
Ruimtelijke plannen worden getoetst aan het hemelwaterbeleid en de verordening hemelwater en grondwater.
Opstellen verordening hemelwater (en/of verankering in Omgevingsplan).
Gerealiseerd
Toelichting
De verordening hemelwater en grondwater is in 2017 door de raad vastgesteld.
Samenwerken aan de waterveiligheid van de Maas in het kader van het Deltaprogramma Rivieren. Conform de afspraken die gemaakt zijn met de minister van Infrastructuur en Milieu tijdens het MIRT-overleg (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport).
Gerealiseerd
Toelichting
Op 26 september 2018 hebben we van gedeputeerde staten Noord-Brabant een brief ontvangen waarin staat dat de focus voor het starten van de MIRT-verkenning Maasoeverpark wordt gelegd op de maatregel Alem (Gelderland). Daardoor maakt gemeente ‘s-Hertogenbosch geen geografisch deel uit van de MIRT verkenning Alem. Onze betrokken bij de MIRT verkenning is de relatie met de (door)ontwikkeling van het Maasoeverpark als geheel.
Met het waterschap het draaiboek inzet hoogwaterbergingsgebieden doornemen.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
Het draaiboek wordt elke 5 jaar doorgenomen. De volgende keer is gepland in 2019.
Uitvoering projecten uit de Verkenning op het Aa-dal die met de partners Veghel, Bernheze en waterschap Aa en Maas in 2016 zijn opgesteld.
Niet gerealiseerd
Toelichting
In 2018 geen werkzaamheden. Mogelijke doorstart in 2019
Noodzakelijke vervangingen van oeverbeschoeiingen benutten voor de realisatie van natuurvriendelijke oevers, volgens het Oeverplan (2013). Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met Waterschap Aa en Maas.
Gerealiseerd
Toelichting
Continu proces.
Op basis van modelstudie verkennen van maatregelen voor de waterlopen in Noord en Maaspoort.
Gerealiseerd
Toelichting
De modelstudie is uitgevoerd. Maatregelen zoals het dempen van sloten worden meegenomen in de het regulier onderhoud.
Vertegenwoordiging en borging van de (gemeentelijke) waterbelangen in projecten, overlegstructuren, beleid en regelgeving op alle relevante niveaus.
Gerealiseerd
Toelichting
Hier wordt uitvoering aan gegeven.
In herontwikkelingsplannen, herinrichting van de openbare ruimte en renovatie van wegen gaan we het aandeel verhardoppervlak terugdringen.
Gerealiseerd
Toelichting
In het Beleidsplan Openbare Ruimte is aandacht voor het verminderen van het aandeel verhard oppervlakte in de openbare ruimte. Er heeft een onderzoek, in samenwerking met de HAS, hierover plaatsgevonden. Het onderzoek hierover wordt met de HAS in 2019 voortgezet. Bij de herinrichting van de openbare ruimte wordt getoetst aan de hemelwaterverordening.
Wij koppelen het hemelwater af bij projecten waar dit doelmatig is. Wij voeren dit gezamenlijk uit met andere projecten uit het Vitaliseringsplan. Projecten in 2018 zijn o.a. Dorpsstraat – Burg. Woltersstraat, Maijweg fase 2, Kooikersweg West.
Gerealiseerd
Toelichting
Voorbeelden van noemenswaardige projecten waar het hemelwater is afgekoppeld als onderdeel van het klimaat robuust inrichten zijn Kooikersweg, Julianaplein en omgeving en de Kampstraten in Deuteren. De projecten Dorpstraat, Burg. Wolterstraat en Mayweg fase 2 worden in 2019 gerealiseerd.
Wij stimuleren bewoners om tegelijk met rioleringsprojecten in de openbare ruimte maatregel op eigen terrein te nemen zoals het afkoppelen van hemelwater’.
Gerealiseerd
Toelichting
We informeren inwoners over de verandering van het klimaat en het effect van de inrichten van hen tuin daaraan kan bijdragen. De persoonlijke communicatie over waterbewustzijn aan burgers is erg intensief. Buurtacties leveren kwalitatief waardevolle gesprekken op (lange gesprekken, soms leiden de gesprekken tot acties). Er is echter sprake van een klein bereik (je kunt maar weinig mensen spreken). De opzet en uitvoering van onze campagne richtte zich naast inwoners ook op woningbouwverenigingen, bedrijven op bedrijventerreinen, scholen, tuincentra en hoveniers.
Bij de volgende projecten in de openbare ruimte vervangen wij tevens de riolering: Orthen Links, Kooikersweg West.
Gerealiseerd
Toelichting
De riolering is vervangen.
Om de levensduur van de riolering op te rekken tot een geschikt vervangingsmoment, voeren we rioolreparaties uit.
Gerealiseerd
Toelichting
Naast reparaties op verschillende locaties is een deel van de transportleiding in Maaspoort gedeeltelijk gerenoveerd.
Wij renoveren de rioolgemalen Acaciasingel en Limietlaan
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
De renovatie van de hoofdgemalen Maaspoort, Molenberg en Engelerschans is afgerond. Rioolgemalen Acaciasingel en Limietlaan worden in 2019 afgerond.
In de werkeenheid Doelmatig Waterbeheer de Meierij werken we samen om kennisontwikkeling te bevorderen en de efficiency te vergroten. We werken samen op de thema’s “beperking van gevolgen van klimaatverandering “ en “waterbewustzijn van bewoners en bedrijven verhogen”.
Gerealiseerd
Toelichting
De realisatie op kostenbesparing afvalwaterketen in de Meierij is op basis van de laatste actualisatie (jaarrekeningen 2017) € 8,6 miljoen per jaar. Hiermee wordt de besparingsdoelstelling van minimaal € 7,5 miljoen per jaar in 2020 ruimschoots gerealiseerd. De uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie voortvloeiende stresstesten wateroverlast, droogte en hitte werken we gezamenlijk uit met andere werkeenheden in de regio Noordoost Brabant.