Een aantrekkelijke stad door het realiseren van de programma’s voor de functies als wonen, werken en voorzieningen in stedenbouwkundig aantrekkelijke woon- en werkgebieden. De ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente gaat steeds meer van ontwikkeling naar transformatie en beheer, waarbij kansen beter worden benut om bestaande wijken en dorpen op orde te houden en/of te transformeren. Wij willen belanghebbenden en belangstellenden vroegtijdig in de planvorming van deze gebieden betrekken. Ook blijft het van belang om de door ons vervaardigde RO-producten zoals bijvoorbeeld de gestandaardiseerde en gedigitaliseerde bestemmingsplannen via internet in aanvulling op Ruimtelijkeplannen.nl meer toegankelijk te maken. Daarnaast willen we alert kunnen blijven reageren op initiatieven vanuit de markt en de stad. Vaak resulteert dit in een RO-procedure op maat. Deze kan bestaan uit een bestemmingsplan- of afwijkingsprocedure.
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd
Per 1 juli 2013 gelden voor het gemeentelijk grondgebied van ’s-Hertogenbosch actuele bestemmingsplannen, behoudens enkele gebieden. Op basis van huidige wetgeving waarin bestemmingsplannen actueel (niet ouder dan 10 jaar) moeten zijn, hebben we nog een actualisatie-opgave.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
Het afgelopen jaar zijn vier beheersverordeningen voor grote gebieden vastgesteld. Hierdoor heeft het grootste deel van het grondgebied voorlopig een actueel planologisch regime (meer dan 95%). Voor een belangrijk deel van de overige situaties is in overleg met ontwikkelaars bewust niet gekozen voor het (minder flexibele) bestemmingsplan. Verder is in de aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet, de actualiseringsplicht uit de Wro voor een belangrijk deel van de bestemmingsplannen en beheersverordeningen afgeschaft. De reden daarvoor is dat met de nieuwe Omgevingswet de bestemmingsplannen worden vervangen door het nieuwe omgevingsplan. De noodzaak voor actualisatie is daarmee vervallen en als gevolg daarvan is gekozen de beschikbare capaciteit in te zetten voor grotere prioriteiten.
Het samen met initiatiefnemers procedureel mogelijk maken van gewenste ontwikkelingen.
Gerealiseerd
Toelichting
Doorlopende activiteit.
We voeren gesprekken met initiatiefnemers om hun ideeën om te zetten in concrete plannen. De economie is ondertussen behoorlijk aangetrokken. Het aantal ruimtelijke initiatieven neemt daardoor toe. Nog steeds komen niet alle kansrijke initiatieven uiteindelijk van de grond. Het maken van een lange termijn planning blijft daardoor lastig.
Gerealiseerd
Toelichting
Er is sprake van een onverminderde dynamiek. Wel is zichtbaar dat plannen als gevolg van materiële en personele schaarste in de markt, moeilijker tot daadwerkelijke realisatie komen.
U ontvangt het halfjaarlijkse “overzicht bestemmingsplannen en RO-procedures” met daarin de betreffende actualiteit.
Gerealiseerd
Toelichting
Dit overzicht is gemaakt en verstuurd.
In verband met het in werking treden van de Omgevingswet in 2019 gaan we aan de slag met het opstellen van een Omgevingsvisie en Omgevingsplannen. Deze visie en plannen vervangen de structuurvisie en bestemmingsplannen.
Gerealiseerd
Toelichting
Startnotitie en Plan van aanpak Omgevingsvisie zijn in de raad geaccordeerd. Thema's voor het gesprek met 's-Hertogenbosch zijn daarin benoemd. En er is een start gemaakt met de voorbereiding van dat gesprek en de benodigde inhoudelijke analyses.