Wij streven naar behoud en versterking van onze centrumfunctie en economische aantrekkelijkheid van onze stad.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2018
Realisatie 2018
Ambitie 2018
Verhouding aantal arbeidsplaatsen en feitelijke beroepsbevolking
1,30
> 1,35
1,27
> 1,35
Bron: Economische monitor
m2 verkoopvloeroppervlakte winkels per 1.000 inwoners
1.853 m2
Minimaal 1.853 m2
niet beschikbaar
Minimaal 1.853 m2
Bron: Economische monitor
Woonaantrekkelijkheidsindex
5e plaats
Top 5
6
Top 5
Bron: Atlas voor gemeenten
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd
In 2018 werken we binnen het bestuurlijke samenwerkingsverband BrabantStad verder aan de beleidsagenda ‘Strategische Agenda BrabantStad 2012-2020’. Speerpunten in deze agenda zijn de economische versterking door kennis, kunde & valorisatie, het vergroten van de internationale allure, het bevorderen van de (internationale) bereikbaarheid en het versterken van de stedelijke structuur van het stedelijk netwerk. Daarnaast voeren wij de Werkagenda uit met doe-projecten en doen we een gezamenlijke lobby op belangrijke dossiers zoals A2 en Cultuur.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
In 2018 heeft BrabantStad een Stedelijke Agenda opgesteld en de uitvoering ondergebracht in zes summits. De ambitie is de positie van BrabantStad in de top 5 van Europese kennis- en innovatieregio’s zeker te stellen. BrabantStad wil investeren in de Aantrekkelijkheid, de Bereikbaarheid en de Concurrentiekracht van de Brabantse stedelijke regio. Zes summits staan centraal in deze agenda; digitale stad, slimme en duurzame mobiliteit, economisch vestingklimaat, cultuur en sport, kennis en onderwijs en gezonde en duurzame leefomgeving. Voor de summits is in 2018 uitgangspunt en aanpak omschreven, de uitvoering van de agenda vind de komende jaren plaats.
AgriFood Capital: De programmatische werkwijze zoals ontwikkeld in 2014 om de “Strategische Agenda AgriFood Noordoost Brabant 2014-2020” in uitvoering te brengen, wordt in 2018 verder voortgezet middels de bestaande programma’s. In 2018 zetten wij vooral in op het versterken en uitbouwen van de GROW-campus, met name voor het MKB. De kennisfunctie van de GROW-campus is van belang voor de gehele regio, derhalve ook een samenwerking met de andere kennis hotspots in de regio. In 2018 is Brabant European Region of Gastronomy. Samen met de provincie en regio zetten wij het thema Food en Gastvrijheid in de etalage onder de noemer van ‘We Are Food 2018’. Wij ontwikkelen een publieksdeel voor bezoekers en een bedrijvendeel dat gericht is op innovatie en startende bedrijven.
Gerealiseerd
Toelichting
Vanuit de regionale samenwerking Noordoost Brabant is een memorandum opgesteld voor de PS verkiezingen dat leidraad is voor de strategische agenda van de regio de komende jaren. Brabant staat daarbij voor grote maatschappelijke en economische uitdagingen, zoals verduurzaming mobiliteit, talentbehoud, versterken van stad en land en de relatie daartussen, energietransitie en het veranderende klimaat. In het bijzonder staat Brabant voor de opgave om het voedselproductiesysteem te verduurzamen. De partners binnen regio Noordoost Brabant en de AgriFood Capital hebben hier in 2018 samengewerkt met bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke groeperingen en burgers. Onder andere via de GROW campus en 'We Are Food'.
In 2018 werken we verder aan de samenwerking op het subregionale niveau van de Meierij. Op basis van al langer lopende samenwerkingen en de Toekomstagenda Vijf van de Meierij, die in 2016 aan uw raad werd aangeboden.
Gerealiseerd
Toelichting
Met de betrokken gemeenten wordt samengewerkt in lijn van de Toekomstagenda. Dit is een doorlopende activiteit.
Met het rijk en de provincie maken wij in het kader van de Gebiedsagenda Brabant afspraken over de actualisering van de gezamenlijke investeringsagenda MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport). In dit kader volgen en participeren we in door het Rijk gestarte MIRT studies, zoals de kennisas A2 en de corridorstudie Rotterdam Duitsland. Uit de medio 2017 gepubliceerde Nationale Markt- en Capaciteits Analyse (NMCA) volgt dat de aanpak van de A2 rond den Bosch landelijk zeer hoog scoort; de lobby voor een spoedige aanpak van deze problemen wordt samen met de provincie daarom onverminderd voortgezet.
Gerealiseerd
Toelichting
Eind 2017 zijn bij het Bestuurlijk Overleg MIRT afspraken gemaakt over de aanpak van de A2 tussen knooppunten Deil en Vught. Rijk en regio werken samen aan een pakket van quick wins om op korte termijn de files te beperken. Daarnaast is er afgesproken een verkenning te starten naar een lange termijn oplossing . Het Rijk heeft 75% van de beoogde realisatiekosten gereserveerd. Begin 2018 heeft de Tweede Kamer de startbeslissing voor de MIRT verkenning genomen. Wij werken samen met onze Brabantse, Gelderse en landelijke partners aan deze opgave.
In het Regionaal Ruimtelijk Overleg (RRO) Noordoost-Brabant overleggen wij met de provincie over de uitwerking van ons stedelijk ruimtelijk beleid en de afstemming met de regio. In 2018 leidt de regionale visie als bouwsteen voor de Brabantse Omgevingsvisie tot een programmering van majeure opgaves. Deze visie staat voor de ruimtelijk-economische structuurversterking van Noordoost Brabant en dient tegelijk als samenwerkingsbod naar de Provincie.
Gerealiseerd
Toelichting
In 2018 is vanuit de regionale samenwerking Noordoost Brabant een memorandum opgesteld voor de PS verkiezingen dat leidraad is voor de strategische agenda van de regio de komende jaren. Dit is een vervolg op de Omgevingskoers Noordoost-Brabant die door de provincie is meegenomen in de Provinciale Omgevingsvisie die in 2018 na een traject van participatie en overleg richting heeft gekregen.
Met de Bossche zones (Spoorzone en A2-zone) blijven wij ons inzetten om publieke en private partners aan ons te binden door middel van public affairs en communicatie. Het accent ligt vooralsnog op de Spoorzone ‘s-Hertogenbosch.
Gerealiseerd
Toelichting
De ontwikkelingsrichtingen voor de Spoorzone zijn door de raad vastgesteld. Daarnaast is op vele fronten met een groot aantal partners gewerkt aan inhoud en profilering van de Spoorzone.
Wij hebben de ambitie om tot de top van Nederlandse binnensteden te blijven behoren. Conform afspraak met uw raad werken wij aan een actualisering van het Actieplan Binnenstad uit 2015.
Gerealiseerd
Toelichting
De Bossche binnenstad staat in diverse onderzoeken in de top van Nederlandse binnensteden (o.a. naar aanbod, bezoekersaantallen, economische kracht en -ontwikkeling, cultureel aanbod en woonkwaliteit.) Actualisering van het Actieplan Binnenstad is onderdeel van de visievorming op de binnenstad, die in samenwerking met de belangrijkste partners in de binnenstad begin 2019 is gestart.
De Groote Wielen: De huidige woningmarkt ontwikkelt zich positief. Zodanig dat het Centrumdeel (inclusief winkelcentrum) ontwikkeld kan worden en we een begin maken met de planontwikkeling van het laatste deel, de zogenoemde Noordoosthoek’
Gerealiseerd
Toelichting
Het stedenbouwkundig plan voor het Centrum van De Groote Wielen is afgerond en vormt de basis voor het op te stellen bestemmingsplan. Op verschillende fronten is overleg gevoerd met belanghebbenden, zoals het Centrummanagement Rosmalen en de Stichting Zorg in De Groote Wielen.
Zuid-Willemspark: In 2018 zullen wij de pilot van de watertaxi evalueren en doorgaan met de planontwikkeling van Sluis 0.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
Vanuit de evaluatie van de pilot watertaxi tijdens de Bossche Waterweek in 2017 luidt de belangrijkste conclusie dat er voor de watertaxi nog geen sprake is van een sluitende businesscase. Ter stimulering van routes over het Bossche water, zijn we gaan inzetten op de verbetering van bestaande en realisatie van nieuwe afmeervoorzieningen in en rond de stad. In 2018 hebben we daartoe o.a. steiger De Gruyterfabriek opgeleverd. Op basis van het nader uitgewerkte voorstel voor sluis 0 is in de MJB in november 2018 budget gevoteerd voor de planontwikkeling en aansluitende realisatie van sluis 0 in de periode 2019-2021.
GZG: Voor het gebied Bloemenkamp starten de gemeente en de Vof een haalbaarheidsstudie.
Gerealiseerd
Toelichting
Locatie is privaat eigendom van de VOF. Gemeente en VOF zijn in gesprek over programmatische uitgangspunten voor de herontwikkeling. VOF wil Zusterflat transformeren. College wil nieuwe openbare garage in combinatie met sloop Tolbruggarage. Q2 2019 voorstellen bespreken en besluitvorming.
Centrumplan Rosmalen: Er is gestart met de bouw in het eerste kwartaal van 2017. Verwachting is dat in het derde kwartaal van 2018 het geheel wordt opgeleverd.
Gerealiseerd
Toelichting
Centrumplan Rosmalen: Het nieuwbouwproject is conform verwachting in het derde kwartaal van 2018 opgeleverd.
Paleiskwartier: In de afronding van het Paleiskwartier in de komende jaren staat de bouw van de bioscoop voor ons centraal in 2018. Over het evenemententerrein gaan wij in gesprek met de Paleiskwartier BV.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
De bioscoop is geopend. De bouw van het hotel is gestart. Over het evenemententerrein en de evenementen zelf is structureel overleg met Paleiskwartier BV. Dit geldt ook voor de bouw van Belvedere. Van project Upstairs is de verkoop gestart.
Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) en de boog bij Meteren: Wij blijven in de public affairs aandringen op een betere benutting van de Betuwelijn.
Gerealiseerd
Toelichting
Er vindt een actieve lobby plaats samen met de gemeenten West Betuwe, Zaltbommel en Maasdriel. Op het ontwerptracébesluit Programma Hoogfrequent Spoorvervoer/Milieueffectrapport is een zienswijze ingediend die zich met name richt op de nut en noodzaak van PHS en de effecten die PHS heeft op de gezondheid en leefkwaliteit (o.a. geluid en trillingen).
Willemspoort: De ontwikkeling van Willemspoort-Zuid wordt gestart.
Gerealiseerd
Toelichting
Het stedenbouwkundig plan Willemspoort Zuid is gereed. Om het plan financieel haalbaar te maken zijn afspraken nodig met investeerders/beleggers/exploitanten voor zowel het woondeel als het commerciële deel en de bezoekersgarage (o.a. voor bezoekers van het JBZ).
Zuidwalgebied: Met de eigenaar/ initiatiefnemer van de KPN-locatie wordt in 2018 toegewerkt naar een haalbare herontwikkeling van de locatie. Wij streven naar het creëren van samenhang tussen de verschillende ontwikkelingen in het gebied tot een rustig centrumgebied om te verblijven en te bezoeken.
Gerealiseerd
Toelichting
Zuidwalgebied: In 2018 is de basis gelegd voor de gebiedsvisie die de basis vormt voor de herontwikkeling van de diverse locaties in het gebied, met name de KPN-locatie en Spinhuiswalcomplex.
Heesch West: Er wordt gewerkt aan MER en bestemmingsplan en in 2018 zal intensieve acquisitie plaatsvinden. De GR zet in op zeer hoge ambitie op gebied van duurzaamheid.
Gerealiseerd
Toelichting
MER en voorontwerp zijn in 2018 voorbereid. Voor het eerste zonnepark bij Heesch West, Achterste Groes, is een ontwikkelovereenkomst afgesloten. De hoge duurzaamheidsambitie krijgt verder onder meer concrete uitwerking in het energieconcept en een circulair kwaliteitsplan. Er is aanzienlijke belangstelling bij bedrijven voor huisvesting op Heesch West.
Tramkade: Alle gebouwen zijn nagenoeg verhuurd. Partijen werken aan een doorontwikkeling van het terrein zoals de aanpak van het Middengebouw door een donatie van de Rabobank Foundation. Het terrein kan een centrale functie vervullen in de Dutch Agri Food Week als een soort van ‘zenuwcentrum’.
Gerealiseerd
Toelichting
Tramkade: Alle gebouwen zijn nagenoeg verhuurd. Partijen werken aan een doorontwikkeling van het terrein zoals de aanpak van het Middengebouw door een donatie van de Rabobank Foundation. Hier is een lab fase 2 gerealiseerd. Verder heeft het terrein als uitvalsbasis gediend voor vele festivals (o.a. de Dutch Agri Food Week)