Bewoners komen sneller daar terecht waar zij de juiste hulp en ondersteuning krijgen onder andere door:
het verbeteren van de informatie-uitwisseling van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt voor gemeente en zorgaanbieders
het ontwikkelen van algemene voorzieningen die vrij toegankelijk zijn, zonder beschikking
de start van het project Boschwijzer (werktitel) dat erop gericht is de dienstverlening aan bewoners te verbeteren
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
Het Gemeentelijk Gegevensknooppunt is gezamenlijk met 16 gemeenten ingevoerd en zorgt voor minder administratieve lasten voor zorgaanbieders.
Algemene voorzieningen zijn versterkt danwel hebben we in stand gehouden.
Koo (voorheen Boschwijzer) is per 31 januari 2019 van start gegaan. Op 9 oktober 2018 nam de gemeenteraad het besluit om Koo in een afgeslankte vorm uit te voeren, om zo binnen de gestelde budgetten te blijven.
We betrekken inwoners vroegtijdig bij beleids- en uitvoeringsvoorstellen door de Wmo-Adviesraad te consulteren. Dat geldt ook voor het Gehandicaptenplatform en de Cliëntenraad WWB die we in de voorfase betrekken als ‘vooradviseur’.
Gerealiseerd
Toelichting
We hebben in overleg met de adviesraad Wmo en Jeugdhulp betere afspraken gemaakt bij de voorbereiding, beleidsvorming van beleid. Het resultaat van deze samenwerking is dat er een nieuwe verordening is opgesteld en vastgesteld in de gemeenteraad van 27 februari 2019
Verrijkingsslag (transformatie-) dagbesteding: we willen dat mensen voor hun dagbesteding zoveel mogelijk terecht kunnen in hun eigen omgeving. In het buurthuis of activiteitencentrum georganiseerd door vrijwilligers en basisprofessionals. Ook als er sprake is van beperkingen of specifieke kenmerken. Als de ondersteuning meer deskundigheid vergt, dan voorhanden is, dan steken de aanbieders die gecontracteerd zijn de helpende hand toe.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
In 2018 heeft een incidentele financiële versterking plaatsgevonden waarmee we in meerdere werksessies met partners uit de specialistische hulp Wmo, algemene (basis)voorzieningen en informele initiatieven zijn gekomen tot nieuwe samenwerkingsvormen. Zowel voor de doelgroep ouderen (recreatieve dagbesteding) als voor de doelgroep volwassenen (activering & arbeidsmatige dagbesteding). Dat de aanbieders de helpende hand toesteken als de ondersteuning meer deskundigheid vraagt, komt nog onvoldoende uit de verf.
Transformatie beschermd wonen en opvang: we geven verder vorm aan de uitvoering van de Regiovisie Beschermd wonen, maatschappelijke en verslaafdenopvang inclusief de aanpak van verwarde personen onder andere door:
het scheiden van wonen en ondersteuning
door het faciliteren van kleinschalige woonvoorzieningen
de ontwikkeling van gedifferentieerde woonmilieus
het stimuleren van de ontwikkeling van voldoende mogelijkheden voor inloop en dagbesteding.
We werken aan de realisering van het tweede hostel en een voorziening voor langdurig verblijf in samenwerking met andere gemeenten. We ontwikkelen een regionaal huisvestingprogramma om uitstroom uit beschermd wonen en opvang te stimuleren. Ook zetten we in op preventie van instroom in de opvang en bevordering van de uitstroom door een activerende benadering binnen de opvang.
Gerealiseerd
Toelichting
Daar geven we uitvoering aan via het programma Thuis in de wijk met als onderdeel van Thuis in Zuidoost. Onderdelen van het programma zijn bijvoorbeeld: realisatie van het tweede hostel, realisatie van Housing first, 'er-op-af/crisis 24/' en de 'doorbraaktafel'.
Transformatie begeleiding/kortdurend verblijf: vanwege de vergrijzing zal de vraag naar kortdurend verblijf toenemen, zodat mantelzorgers ontlast worden. Wij willen het aantal logeervoorzieningen in buurten en wijken uitbreiden, waarbij we waar dit verantwoord is ook een beroep willen doen op ondersteuning door vrijwilligers
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
De regio Meierij had voor 2018 bij drie zorgaanbieders kortdurend verblijf ingekocht. Echter in 2018 is het als regio nog niet voldoende gelukt om een adequate match te maken tussen vraag en aanbod.
We evalueren de inzet van de psycholance en organiseren een centrale aanmeldfunctie voor crisis zodat inwoners en professionals weten waar zij een melding kunnen doen in geval van een crisis waarop adequaat gereageerd wordt.
Gerealiseerd
Toelichting
Inzet psycholance is geëvalueerd. Sinds 1 september 2018 is de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) verantwoordelijk voor het vervoer van personen met verward gedrag. Daarnaast is in 2018 er-op-af/crisis 24/7 gerealiseerd. Iedereen kan daar laagdrempelig melden bij een vermoeden van verward gedrag. Zij werken nauw samen met de GGZ-crisisdienst, de huisartsenpost en de politie.
Via opdrachtverlening en relatiemanagement stimuleren we dat aanbieders van specialistische hulp hun ondersteuning kantelen en innoveren en intensiever met elkaar en met de wijkteams samenwerken in het belang van onze inwoners.
Gedeeltelijk gerealiseerd
Toelichting
Ondanks dat we in de opdrachten en in relatiemanagement aandacht besteden aan de gewenste verschuiving van specialistische naar algemene hulp en ondersteuning zien we in de praktijk dat het beroep op specialistische jeugdhulp blijft toenemen. Dit is ook een landelijke trend. We zitten op basis van de gegevens uit de zorgmonitor onder het landelijk gemiddelde.
We zetten in op de vier urgente transformatie opgaven om opbouw, ombouw en afbouw van het zorglandschap te realiseren:
Toegang op sterkte: Regionaal wordt een ‘checklist’ ontwikkeld waarin is aangegeven wat lokaal minimaal geregeld moet worden met betrekking tot onder andere: helderheid over wie regie voert, 1 gezin 1 plan, preventie, algemene voorzieningen, basisondersteuning, werkprocessen van de toegang, expertise op gebied van veiligheid, rolverdeling bij hulp aan multiproblemgezinnen. We werken het Schakelpunt Passende Hulp op subregionaal niveau verder uit. Dat is in 2017 als gestart met het doel het oplossen van wachtlijsten door het bespreken en oplossen van knelpunten op casusniveau in gevallen waar de wijkteams vastlopen en/of integraal arrangeren samen met het onderwijs niet lukt.
Wonen doe je thuis: Jeugdigen horen op te groeien in een gezinssituatie, bij voorkeur thuis. Als dat niet mogelijk is, dan het liefst in een situatie die het meeste weg heeft van een ‘gewoon’ gezin, zoals een pleeggezin of een gezinshuis. Alleen als dit echt niet haalbaar is, verblijven jeugdigen in een residentiële setting, zo lang als nodig maar zo kort als mogelijk.
Regionale zorg waar dat kan: We willen jeugdigen passend binnen de uitgangspunten van het functionele ontwerp, gericht op sociale inbedding en ter voorkoming van maatschappelijke schade en onnodig hoge kosten zoveel mogelijk zorg bieden binnen onze regio. 75% van de zorg die nu via landelijke aanbieders buiten onze regio wordt ingekocht kopen we voortaan regionaal in
Complexe casuïstiek: Voor ongeveer 5% van alle jeugd in Nederland wordt de zorgloopbaan gekenmerkt door vele schakelmomenten. Doelstelling van de aanpak is om het aantal schakels in de zorgketen terug te brengen omdat iedere extra schakel discontinuïteit in de zorgverlening met zich mee kan brengen. Belangrijk instrument hiervoor is het schakelpunt passende hulp.
Gerealiseerd
Toelichting
Het regionale project transformatie jeugdhulp is nu in de fase waarin we opdrachten 'gunnen' aan de uitvoerende jeugdhulpaanbieders zodat zij de plannen die ze hebben gemaakt kunnen uitvoeren. De uitvoering startte begin 2019.
We intensiveren onze aanpak van complexe scheidingen.
Gerealiseerd
Toelichting
De sociaal wijkteams in de gemeente ’s-Hertogenbosch krijgen speciale training voor het omgaan met complexe scheidingen. We doen binnen de regio Noordoost-Brabant mee met een pilotproject vanuit de VNG inzake de aanpak van complexe scheidingen (programma Scheiden zonder Schade).
We lossen de huidige knelpunten in het zorglandschap van jeugd op met de verhoging van het budget voor regionale inkoop zodat de wachttijden verminderen.
Gerealiseerd
Toelichting
Door ophoging van het beschikbare budget én door het instellen van een regeling waarmee additioneel jeugdhulp kon worden ingezet is gewerkt aan het terugdringen van de wachttijd voor jeugdigen. Tegelijkertijd zien we een toename van het beroep op jeugdhulp.
We besluiten voor Wmo regio Meierij en jeugdhulp regio Noordoost-Brabant op welke basis we de inkoop vanaf 2020 vorm gaan geven op basis van een onderzoek.
Gerealiseerd
Toelichting
In 2018 is op basis van een evaluatie onderzocht hoe de inkoop van Wmo en Jeugd moet worden vormgegeven vanaf 2020. De besluiten over de vorm van samenwerking voor de inkoop lagen in februari 2019 voor ter besluitvorming in de gemeenteraden.