Ouders kunnen zoveel mogelijk zelf of met hulp uit hun sociale omgeving opvoedingsvragen oplossen;
Vragen, (opvoedings-)zorgen en problemen worden vroegtijdig gesignaleerd;
Voor jeugdige inwoners of ouders die zich (tijdelijk) niet zelf of met hun sociale omgeving kunnen redden, is er hulp en (specialistische) ondersteuning op maat mogelijk;
Kinderen en jongeren groeien op in een stabiele en veilige omgeving.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2018
Realisatie 2018
Ambitie 2018
Percentage ouders dat voor vragen over de opvoeding terecht kan bij familie, vrienden of buurtgenoten
81%
>=81%
83%
>=81%
Bron: Enquête Kind en Opvoeding
Percentage ouders en jeugdigen dat aangeeft dat na interventies met betrekking tot opvoeden en opgroeien door de gemeente of zorgaanbieders hun persoonlijke situatie is verbeterd
61%
>=61%
Wordt 2 jaarlijks uitgevoerd, in 2019 is de volgende.
>=61%
Bron: cliëntervaringsonderzoek Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin, 2015 O&S
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd
Bij beginnende opgroei- of opvoedproblematiek bij een kind/gezin wordt direct een deskundige ingezet in de eigen omgeving (thuis, in de klas, de kinderopvang, de sportclub e.d.) om de juiste interventie te bepalen.
Gerealiseerd
Toelichting
Via het schoolmaatschappelijk werk, de opvoed- en opgroeiondersteuning van Farent en het aanbod in het trainingscentrum wordt opvoed- en opgroeiproblematiek vroegtijdig gesignaleerd en zijn passende interventies beschikbaar. Bij zware problematiek vindt doorverwijzing naar de sociale wijkteams plaats.
Met de innovatie-opgave opvoeden en opgroeien willen we het zorg- en ondersteuningsaanbod voor jeugdigen en hun ouders effectiever en efficiënter inrichten; eenvoudiger, minder regels, dichter bij de gezinnen en meer vanuit de kracht van kinderen en ouders. Daartoe moet opgroei en opvoedondersteuning gericht zijn op:
het inschakelen, herstellen en versterken van het probleemoplossend vermogen van kinderen en jongeren, hun ouders en sociale omgeving;
het bevorderen van de opvoedcapaciteiten van de ouders en de sociale omgeving;
preventie en vroegsignalering;
het tijdig bieden van de juiste hulp en ondersteuning op maat;
effectieve en efficiënte samenwerking rond gezinnen
gelegenheid bieden tot competentie/talentontwikkeling van jonge kinderen
De opgave kent twee fasen: Een beleidsontwikkelingsfase dat resulteert in een uitvoeringsagenda begin 2018; Een implementatiefase resulterend in de feitelijke organisatorische, methodische en financiële inrichting en start uitvoering in het 1e kwartaal 2018. Dit alles in nauwe betrokkenheid met de partners in het maatschappelijk veld en het onderwijs.
Gerealiseerd
Toelichting
Met het raadsbesluit in juli 2018 over de “Budgettaire kaders inkoop Basis, Wmo en Jeugdhulp 2019 en bijstelling 2018" is voor 2018 € 500.000 vrijgemaakt voor versterking van preventie om onnodige instroom in zware (en voor ouders en kinderen ingrijpende) jeugdhulp te voorkomen. Het budget is besteed langs drie thema’s: 1. Versterking van de relatie tussen zorg en onderwijs, het laagdrempelig in en om school organiseren van jeugdzorgexpertise. 2. Doorontwikkeling van de in 2018 gestarte aanpak rondom complexe scheidingen. 3. Uitbreiding van collectieve preventie.
Er zijn vaste contactpersonen voor het onderwijs (ook speciaal onderwijs) en kinderopvang vanuit het jeugdnetwerk.
Gerealiseerd
Toelichting
De sociaal wijkteams hebben rechtstreekse aanspreekpunten voor scholen en kinderopvang.
We faciliteren voor jeugdigen een aanbod van preventieve activiteiten (als voorlichting, training, coaching en hulp bij het opbouwen van een netwerk) door vrijwilligers, onder begeleiding van professionals gericht op voorkoming van terugval, escalatie of opname.
Gerealiseerd
Toelichting
Via de stichting Humanitas is bv via maatjesprojecten laagdrempelige vrijwillige ondersteuning beschikbaar. Ook via Farent is laagdrempelige opvoed- en opgroeiondersteuning beschikbaar. Via het trainingscentrum is een laagdrempelig aanbod van scholing en training voorhanden.
We stimuleren en faciliteren organisaties voor lotgenotencontacten van ouders en jongeren.
Gerealiseerd
Toelichting
Via het Maatschappelijk Initiatieven Fonds stimuleren en faciliteren we dit soort initiatieven.
We stimuleren en vernieuwen pleegzorg: meer pleegzorg georganiseerd in het netwerk rondom een gezin. En het mogelijk maken dat ook jeugdigen met zwaardere problematiek pleegzorg kan krijgen in plaats van een verblijfsplek in een instelling.
Gerealiseerd
Toelichting
We stimuleerden, samen met de regio, de campagnes van pleegzorgaanbieders om meer pleegouders te werven. Deze campagnes leiden tot nieuwe pleegouders, maar er is tegelijktijd ook een uitstroom van pleegouders.
We versterken de aanpak van multi probleem huishoudens (MPH) door het Centrum voor Trajectbegeleiding (CvtB) toe te rusten met kennis over complexe problematiek jeugd.
Gerealiseerd
Toelichting
In de samenwerkingsafspraken tussen CvtB en de sociaal wijkteams is complexe casuistiek jeugd veelvuldig onderwerp van gesprek geweest.