Versterken externe oriëntatie en toegankelijkheid college
Wat wilden we bereiken?
Versterken externe oriëntatie. Buiten ons ‘clubhuis’ liggen immers onze opgaven als stad. Hoe we dit gaan doen staat beschreven in ons bestuursakkoord en de notitie ‘lokale overheid: dienstbaar!’;
Partner zijn in de netwerksamenleving;
Actief zijn in de (sub)regio en verantwoordelijkheid nemen als centrumstad;
Als college zichtbaar en toegankelijk zijn;
Op wijk- en dorpsniveau maken we gebruik van de lokale krachten en ideeën. Ook als input voor ons beleid. Maatwerk is hierbij leidend;
Een effectieve en goede samenwerking met de gemeenteraad.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2018
Realisatie 2018
Ambitie 2018
% inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: “Ik weet wie de burgemeester en wethouders zijn”.
49%
55%
44% (2017)
55%
Bron: omnibusenquête
% inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: ”De gemeente draagt samen met bewoners zorg voor de ontwikkeling in buurten en wijken.
39%
40%
37% (2017)
40%
Bron: omnibusenquête
% inwoners dat zegt voldoende geïnformeerd te worden door de gemeente.
55%
57%
58%
57%
Bron: communicatieonderzoek
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd
Social media Onze kernwoorden van de gemeentelijke social media-kanalen zijn: persoonlijk, betrokken, trots en dialoog. We implementeren dit in onze aanpak en contact met de inwoners. Dit alles met het doel om naast het zenden van informatie ook transparantie, zichtbaarheid en samenwerking te bevorderen. De dialoog en co-creatie zal een steeds grotere rol gaan spelen. Meer eigen content-creatie en experimenten in vorm en kanaalkeuze. Hiermee kunnen we actueler, persoonlijker en inhoudelijker zenden en reageren.
Gerealiseerd
Toelichting
Op onze social mediakanalen en via de webcare geven we de interactie vorm. We presenteren op aantrekkelijke manieren onze content: in vorm en beeld. Daarnaast startten we in 2018 een pilot met Whatsapp.
Verder versterken externe oriëntatie Ook in 2018 geven we uitvoering aan het bestuursakkoord en de nota ‘Dienstbaar en van betekenis’. Met ons strategisch personeelsbeleid richten we ons op de instroom en doorstroom van medewerkers die goed zijn in de inhoud en de context: de veranderingen in onze samenleving. We verdiepen de externe verbinding met de Bossche gemeenschap. En verbreden de betrokkenheid bij de regio. Onze organisatie ontwikkelt andere werkwijzen om beter te kunnen inspelen op datgene wat er van ons gevraagd wordt. Zo moeten we snelheid, wendbaarheid en slagvaardigheid verder ontwikkelen. Zeker als lange termijngerichtheid niet het juiste antwoord is. We hoeven niet alles zelf te bedenken en we geven meer ruimte aan inwoners.
Gerealiseerd
Toelichting
Binnen het programma “Buitengewoon Bosch” blijven we werken aan de realisatie van de vijf opgaven op het vlak van houding en gedrag uit de nota ‘Dienstbaar en van betekenis’. Binnen dit programma zijn onder meer concrete best-practices verzameld in workshops. Bij de volgende indicatoren gaan we meer in detail in op de verschillende onderdelen van het versterken van de externe oriëntatie.
Verder versterken bestuurlijke oriëntatie De relatie met het bestuur verbeteren/versterken is een van de opgaven uit ‘Dienstbaar en van betekenis’. De deskundigheid van de ambtelijke organisatie op dit thema vergroten we door trainingen ‘Hoe werkt de gemeente?’, ‘Actief participeren in het verkeer met college en raad’. En met inloopsessies over het ‘Bestuurlijk Informatie Systeem’. Ambtenaren leren zo om ons en de gemeenteraad bij gevoelige dossiers tijdig in stelling te brengen. Hierdoor worden dilemma’s vroegtijdig uitgewisseld, met respect voor ieders rol en verantwoordelijkheid. In intervisiegroepen delen ambtenaren hoe zij hun bestuurlijke sensitiviteit kunnen vergroten. Interne procesbegeleiders begeleiden deze intervisiegroepen. Ze zijn hiervoor professioneel opgeleid.
Gerealiseerd
Toelichting
In 2018 zijn opnieuw tal van interne trainingen verzorgd voor medewerkers, gericht op de versterking van de politiek bestuurlijke sensitiviteit en klantgerichtheid. Deze trainingen worden zeer goed bezocht en als positieve aanvulling gekwalificeerd.
Maatwerk in communicatie Een ruime meerderheid van de inwoners staat positief tegenover het verder digitaliseren van de gemeentelijke dienstverlening en communicatie. We sluiten hierop aan in onze communicatie. En bij het beschikbaar stellen van informatie. Het uitgangspunt hierbij is: waar het kan (digitaal) maatwerk van informatie. Hierbinnen hebben we aandacht voor onder meer:
verder digitaliseren van de gemeentelijke dienstverlening en communicatie;
monitoring van het gebruik en de toegankelijkheid van de website
gebruik nieuwe informatietechnologie;
inzet van sociale media.
Natuurlijk verstrekken we informatie daar waar gewenst of noodzakelijk ook persoonlijk. Dit blijft van belang de komende jaren, mede gezien de toenemende vergrijzing die zich eveneens in onze gemeente voordoet. De maatwerkaanpak in onze communicatie komt onder andere tot uiting in ons project Boschwijzer (werktitel). Hiermee maken we informatie over zorg en welzijn beter toegankelijk voor inwoners van onze gemeente. Dit doen we met fysieke inlooppunten in de wijken, een centrale telefoonlijn én langs de digitale weg.
Gerealiseerd
Toelichting
Uit recent communicatieonderzoek blijkt de doelstelling onderschreven te worden door de uitkomsten: 68% van de bewoners staat positief tegenover vergaande digitalisering van de gemeentelijke dienstverlening en communicatie. In 2018 is de omgevingsalert app gelanceerd waarin we de gemeentelijke bekendmakingen op maat (postcode) en op een aantrekkelijke manier presenteren. We werken continu aan het verbeteren van de toegankelijkheid en de effectiviteit van de website op basis van monitoring. Sociale media zetten we dagelijks in, in de gemeentelijke communicatie. We passen de maatwerkaanpak toe bij tal van projecten, zoals bij de communicatieaanpak rondom Koo (definitieve naam van Boschwijzer).
Online monitoren digitale dienstverlening Online monitoren we de digitale dienstverlening. We kijken daarbij hoe bezoekers snel, gemakkelijk en naar tevredenheid hun informatie kunnen vinden. Ook zorgen we dat de verschillende gemeentelijke websites op gebied van dienstverlening en citymarketing een nog betere samenhang krijgen.
Gerealiseerd
Toelichting
We monitoren continu de gemeentelijke website en passen naar aanleiding hiervan de informatie en de inrichting aan. Om de samenhang tussen dienstverlening en citymarketing beter te realiseren lanceerden we de portal Denbosch.nl.
50 jaar zusterrelatie Trier In 1968 is ’s-Hertogenbosch een vriendschapsrelatie aangegaan met de Duitse stad Trier. In 2018 zal op financieel en programmatisch bescheiden schaal aandacht zijn voor deze gouden vriendschapsrelatie. We bezien nog de bestuurlijke invulling hierbinnen.
Gerealiseerd
Toelichting
De viering van het 50-jarig jubileum van de zusterrelatie met de stad Trier heeft – in afstemming met het stadsbestuur van Trier - plaatsgevonden in Trier. Dit is succesvol verlopen met een tweedaags werk- en relatiebezoek van onze gemeenteraad en het college aan Trier.
Wijken en dorpen De uitvoering van de wijk-, buurt- en dorpenregeling is vorig jaar voortvarend ter hand genomen. In 2018 breiden we de regeling uit. Dit gebeurt aan de hand van de evaluatie die in juli 2017 aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Ook intensiveren we de relatie tussen de regeling en de reguliere bekostiging op basis van de gemeentebegroting.
Gerealiseerd
Toelichting
In 2018 is het budget van de Wijk-, buurt- en dorpenregeling (WBD) in vergelijking tot het startjaar 2017 met € 35.000 uitgebreid. Er zijn ongeveer 800 aanvragen ingediend. Vooral bij fysieke projecten (bijvoorbeeld speelplekken) combineren we het WBD-budget met ‘reguliere’ bekostiging.
Regionale samenwerking We blijven ons als actieve partner opstellen in regionale samenwerking, op verschillende schaalniveaus. Binnen de regio Noordoost-Brabant nemen we onze verantwoordelijkheid als centrumstad, veelal samen met Oss: o.a. in de Jeugdzorg, de arbeidsmarktregio en AgriFood Capital. Op de schaal van de Meierij geven we verder uitvoering aan de Toekomstagenda Vijf van de Meierij. Daarbij bouwen we voort op al bestaande samenwerkingsverbanden. Binnen het bestuurlijk netwerk BrabantStad werken we verder aan invulling van het zogenaamde ABC van BrabantStad (Aantrekkelijk, Bereikbaar, Concurrerend), onder andere via de Werkagenda met enkele concrete projecten en via lobby richting Den Haag en Brussel.
Gerealiseerd
Toelichting
We leverden een actieve bijdrage aan de verschillende samenwerkingsverbanden. Met Oss en inmiddels ook met Meierijstad nemen we onze verantwoordelijkheid als grootste gemeenten in de regio. Op tal van onderwerpen, zoals op het vlak van het sociaal domein (Jeugdzorg, Wmo), de arbeidsmarktregio en AgriFood Capital. In 2018 bereidden we de besluitvorming voor van het vervolg van deze samenwerkingsverbanden. Op subregionale schaal (Meierij) is geconstateerd dat veel onderwerpen reeds in bestaande overleggen en gremia worden opgepakt. Samen met de B5 steden en provincie stelden we de Stedelijke Agenda BrabantStad vast. Voortbordurend op het ABC van BrabantStad, is focus aangebracht in wat we samen oppakken. We streven daarbij naar meerwaarde van gezamenlijke projecten en lobby richting Den Haag en Brussel. Zo maken we ons bijvoorbeeld op het vlak van cultuur samen sterk richting het Rijk, om goed te kunnen anticiperen op rijkssubsidies in de periode vanaf 2021.